Veremada la Garnatxa blanca “de les bótes”

El passat dijous 23 d’agost, començava l’entrada de la primera qualitat de Garnatxa blanca de Sant Josep Wines a partir de la que s’elabora l’emblemàtic Llàgrimes de Tardor blanc i que procedeix exclusivament d’una selecció de parcel·les. L’excepcionalitat de les característiques i qualitats enològiques d’aquestes vinyes és tal que la selecció anual poc varia d’una collita a l’altra. Enguany han estat seleccionades 39 vinyes amb un mitjana d’edat de 37 anys i una superfície total de 17,5 hectàrees. De la mateixa manera que passa amb la majoria de vinyes de la propietat, gairebé totes les parcel·les d’aquesta Garnatxa blanca estan ubicades a la unitat de paisatge de La Plana, arreu del terme municipal de Bot sobre sòls argilosos, calcaris, de còdols i els anomenats “panals”. Vinyes que permeten entendre i interpretar els valors de la viticultura mediterrània més tradicional, característica per la conducció dels ceps en formes lliures (got), podes ben curtes i un maneig artesanal de la vegetació, cep a cep. Moltes d’aquestes parcel·les, especialment les de més edat, presenten entre 400 i 600 ceps més per hectàrea respecte a la majoria de plantacions actuals; i és que fa 50 anys, la distància de 12 o 14 pams entre fileres era molt habitual a la regió, mentre que amb la progressiva mecanització del conreu s’estiraria fins als 2,80 metres actuals. D’aquesta combinació entre terra, viticultura tradicional i el cep de Garnatxa blanca en sorgeixen vinyes altament resistents a la sequera, produccions moderades (inferiors a 5000 kg per hectàrea) amb maduracions força homogènies i equilibrades, un estat sanitari de la verema sempre òptim, i uns raïms gens compactes amb baies petites, daurades i dolces. La recol·lecció d’aquesta partida de raïm es realitza en la seva totalitat mitjançant verema manual. Aquest fet, juntament amb la condició de parcel·la seleccionada i el caràcter tradicional del seu conreu, és la base d’un ancoratge emocional amb la vinya molt potent. De fet, el raïm de Garnatxa blanca que se n’obté és conegut pels seus propietaris com “la de les bótes”. La verema d’aquesta partida s’ha portat a terme durant dos matins, no més enllà de les 12 del migdia, i es va acabar el divendres 24 d’agost. El Llàgrimes de Tardor blanc es produeix i comercialitza sota l’empara de la Denominació d’Origen “Terra Alta”. El de l’anyada 2008 fou el primer vi en obtenir la qualificació “Terra Alta Garnatxa blanca” reservada pel seu Consell Regulador per als vins monovarietals més representatius de la varietat. Es tracta d’un vi d’elaboració especial, fermentat en bóta de roure i un temps de criança total al celler d’aproximadament 24 mesos. Actualment es comercialitza la collita 2009.

> Apunts per saber més sobre el Llàgrimes de Tardor blanc 2009:

Póquer de uvas (El País el 4 de juliol de 2012)

Vi lent, vi valent (Vadevi, 28 de juny de 2012)

Un pensament sobre “Veremada la Garnatxa blanca “de les bótes”

  1. Retroenllaç: Jaume Martí/ Sant Josep Wines (DO Terra Alta) « Vi·moments·persones

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s