21 de setembre, “Dia Internacional de la Garnatxa”

La Garnatxa, especialment la negra, és un dels ceps amb major superfície de conreu al món. Totes les Garnatxes, incloent-hi la blanca i la peluda, són característiques per la seva rusticitat, alta resistència a la sequera i bones amigues d’un conreu sostenible. És el cep mediterrani per excel·lència. A la nostra regió, la Terra Alta, és el cep més tradicional i estès, alhora que aplega la major concentració mundial de Garnatxa blanca, unes 1.200 hectàrees; i també unes 1.500 has. entre negra i peluda, aquesta última encara molt més resistent a la sequera. La propietat de l’Agrícola Sant Josep en té 300 has., gairebé el 60% de les nostres vinyes. Un centenar d’hectàrees es conreen tradicionalment i per aquesta verema, 50 han estat seleccionades per a la producció de la qualitat de Garnatxes més diferenciada, d’on obtenim els vins Llàgrimes de Tardor blanc i la base del Llàgrimes de Tardor negre criança, tot dos acollits a la DO “Terra Alta”. Més enllà d’aquesta qualitat, les garnatxes són protagonistes de gairebé tots els vins del celler. En termes generals, les principals qualitats de les Garnatxes ben fetes són: un pas de boca ampli, sedós i suau, expressió afruitada i molt bona transportadora dels anomenats aromes de terrer (garriga, sota bosc).

En canvi, una bona Garnatxa blanca és sovint més complexa en nas i al gust es presenta àmplia, fresca, mineral i llarga. Per tot això, gràcies a l’esforç de molts productors, cada dia és més fàcil identificar i accedir a aquesta varietat, sovint oblidada o inclús aportant totes les seves virtuts des de l’anonimat en l’etiquetatge. Us convidem a tastar-la, nomes heu de triar-ne el color!

> Apunts per saber més sobre les Garnatxes:

Grenache Symposium (Pàgina oficial del “Dia Internacional de la Garnatxa”)

– Hashtag per a Twitter #Garnatxa #Garnacha #Grenache

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s