Quatre pinzellades de cultura del vi per a aquestes dates / Algunos apuntes sobre cultura del vino

Nadal-2015

S’acosten dies plens de celebracions i retrobaments que en la majoria d’ocasions esdevenen un festa gastronòmica. Hem pensat en algunes pinzellades sobre cultura del vi que poden ajudar-nos a posar el vi a taula o on convingui. Les compartim tot seguit.

Escollir els vins. Tenir clar quins tipus i estils de vins volem i en quins àpats o ocasions creiem que podran encaixar, ens ajudarà a organitzar-nos. La varietat és una gran aliada de qualsevol assortit de vins, però segur que també tenim al cap aquell vi que no pot faltar durant aquests dies.

Quina quantitat de vi preveure? Per acompanyar els àpats dona millor resultat escollir dos vins diferents, o com a màxim tres. I quantes ampolles? Si partim de la idea que d’una ampolla de ¾ de litre servirem entre 6 i 8 copes, deduirem que a partir de 4 o 5 comensals adults necessitem almenys 2 ampolles de cada vi. També podem optar pel format Magnum, ampolla d’1,5 litres. Ara bé, també cal tenir en compte el tipus de vi. Per exemple, si escollim Clot d’encís vi ranci DO Terra Alta per acompanyar els torrons o la sobretaula, potser serà suficient comprar una ampolla per a cada 10 o 12 persones.

Temperatura i copa: dos aspectes bàsics del servei. Cal adequar la temperatura del vi a la que ens recomana l’etiqueta del vi, el celler o l’expert. Per exemple, si escollim Plana d’en Fonoll blanc 2014 DO Catalunya com a aperitiu o per acompanyar els entrants d’un àpat, haurem de servir-lo molt fred, a uns 6º C. Disposar de gel al congelador i una bona glaçonera resultarà imprescindible per mantenir fred un vi com aquest a taula. També recomanem refrescar una mica qualsevol vi negre fins a uns 14º C, cosa ben fàcil d’aconseguir posant una estona les ampolles de vi negre a la nevera o en un lloc ben fresc. L’altre punt bàsic sobre el servei és la copa. Com a mínim hem de tenir una copa de vi, de cristall o de vidre fi, per comensal. Olorar l’interior de la copa per comprovar que no desprèn olors de vernís, fusta o cartró és un detall excel·lent per evitar contaminar el vi que servirem o enganyar el nas del comensal.

Que ningú oblidi el vi que ha begut! Si pensem en quin moment de cada celebració volem descobrir l’ampolla que oferirem potser tindrem ocasió de presentar-la. Anomenar la marca i el tipus és bàsic per a que el comensal identifiqui i recordi el vi. A partir d’aquí podem informar de la zona de procedència, si té Denominació d’Origen, mencionar-la, l’any de la collita o la varietat de raïm dominant. També podem deixar alguna ampolla a l’abast del comensal per si té curiositat de consultar l’etiqueta. La matrícula d’honor en aquest apartat la tindrem si podeu explicar alguna singularitat que fa única la qualitat del vi. Si heu escollit Llàgrimes de tardor Reserva 2008 DO Terra Alta per acompanyar un plat principal de carn, podeu destacar que la finesa de les seves aromes i la suavitat del seu pas de boca són fruit del llarg afinament en ampolla que té abans de sortir al mercat.

[CASTELLANO]

Algunos apuntes sobre cultura del vino

Se acercan días llenos de celebraciones y reencuentros que en la mayoría de ocasiones serán también una fiesta gastronómica. Si durante estas fechas tienes que hacer de anfitrión o anfitriona quizás te puedan interesar estos apuntes sobre cultura del vino.

Escoger los vinos. Tener claro qué tipos y estilos de vino queremos y en qué comidas o ocasiones creemos que podrán encajar mejor nos ayudarán a organizarnos. La variedad es una gran aliada de cualquier surtido de vinos, pero seguro que también tenemos en la cabeza aquel vino que no puede faltar durante estos días.

¿Qué cantidad de vino compramos? Para acompañar las comidas da mejor resultado escoger dos vinos diferentes, o como máximo tres. ¿Y cuántas botellas? Si partimos de la idea de que una botella de ¾ de litro dará entre 6 y 8 copas, deduciremos que a partir de 4 o 5 comensales adultos necesitaremos al menos 2 botellas de cada vino. También podemos escoger algun vino en Magnum, botella de 1,5 litros. Ahora bien, también hay que tener en cuenta el tipo de vino. Por ejemplo, si elegimos Clot d’encís vino rancio DO Terra Alta para acompañar los turrones o la sobremesa, quizás sea suficiente comprar una botella por 10 o 12 comensales.

Temperatura y copa: dos aspectos básicos del servicio. Hay que adecuar la temperatura del vino a la que nos recomienda la etiqueta del vino, la bodega o los expertos. Por ejemplo, si elegimos Plana d’en Fonoll blanco 2014 DO Cataluña como aperitivo o para acompañar los entrantes de una comida, tendremos que servirlo muy frío, a unos 6º C. Disponer de hielo en el congelador y de una buena cubitera resultará imprescindible para mantener frío un vino como este en la mesa. También recomendamos refrescar un poco cualquier vino tinto hasta unos 14º C, cosa bien fácil de conseguir poniendo un rato las botellas de vino tinto en la nevera o en un lugar bien fresco. El otro punto básico sobre el servicio es la copa. Como mínimo debemos tener una copa de vino, de cristal o de cristal fino, por comensal. Oler el interior de la copa para comprobar que no desprende olores de barniz, madera o cartón es un detalle excelente para evitar contaminar el vino que serviremos o engañar la nariz del comensal.

¡Que nadie olvide el vino que ha bebido! Si pensamos en qué momento de cada celebración queremos descubrir la botella que ofreceremos quizás tendremos ocasión de presentarlo. Nombrar la marca del vino y el tipo es básico para que el comensal identifique y recuerde el vino. A partir de aquí podemos informar de la zona de procedencia, si tiene Denominación de Origen, mencionarla, el año de la cosecha o la variedad de uva dominante. También podemos dejar alguna botella en la mesa por si alguien tiene curiosidad en consultar la etiqueta. La matrícula de honor en este apartado la tendremos si explicamos alguna singularidad que hace única la calidad del vino. Si elegimos Llágrimes de tardor Reserva 2008 DO Terra Alta para acompañar un plato principal de carne, podemos destacar que la fineza de sus aromas y la suavidad de su paso de boca son fruto del largo proceso de afinamiento en botella que damos a este vino antes de su comercialización.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s